Mijn reis door het verleden

1 november, 2018 By 0 Comments

Een kalkoen zonder poten

Een aantal jaren geleden vertelde een docente, tijdens een college Psychopathologie, over een specifieke situatie die zich elk jaar opnieuw herhaalde tijdens de feestdagen bij haar thuis. In het gezin waar zij uit kwam was het gebruikelijk om tijdens de kerstdagen gezamenlijk te eten. En als terugkerende traditie zorgde haar moeder ieder jaar voor een overheerlijke kalkoen. Er was alleen iets bijzonders aan de manier waarop zij deze serveerde.

Telkens weer haalde haar moeder, voordat zij de kalkoen in de oven stopte, de poten van de kalkoen. M’n docente vroeg aan haar moeder, nadat ze dit een aantal jaren had geobserveerd, waarom zij dit eigenlijk deed. Haar moeder keek haar aan, dacht er over na en antwoordde: ‘Geen idee, mijn moeder deed dat ook altijd. Maar waarom ze dit deed?’

Het verhaal intrigeerde mij. Ik ging nadenken over mijn eigen handelen. Waarom deed ik bepaalde dingen op een bepaalde manier. Hoe deden mijn ouders dat? Of mijn grootouders? Hoe geconditioneerd was mijn gedrag?

Jankkamp

Psychopathologie was een van de vakken die ik volgde tijdens de studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Tijdens deze studie was het vooral in het eerste jaar belangrijk om jezelf te leren kennen. Een reeks uren die we soms omschreven als de Dr. Phil-momentjes zorgden voor menig emotionele momenten. De tissues voor de issues kwamen dan tevoorschijn en een voor een mochten we vertellen over jeugdtrauma’s en diens invloeden op de huidige ik. En ook al hadden we er niet altijd evenveel zin in, het was achteraf zeker wel bepalend voor je eigen proces. Het bracht de groep dichter bij elkaar en je durfde naar jezelf te kijken. En als een van de grote momenten tijdens de studie was er een tweedaagse gepland waarbij alle studenten twee dagen lang in een soort herberg zaten en intensiever bezig gingen met dit proces. De tweedaagse werd niet voor niets jankkamp genoemd.

Eerste Stamboomonderzoek

Een van de opdrachten tijdens deze tweedaagse was het presenteren van je stamboom. De focus hierbij lag vooral bij het gezin waar je uit kwam en de directe familieleden, zoals opa’s en oma’s en eventuele ooms en tantes. In mijn gehele schooltijd zijn er weinig momenten geweest dat ik zin had in opgelegde opdrachten, maar dit vond ik serieus leuk om te doen, al was het toentertijd (2008) een stuk lastiger om archieven door te spitten. Mijn focus bleef dus bij de referentie die ik had. Ik ging bij mijn opa’s en oma’s op bezoek en vroeg mijn ouders naar informatie. Een beperkte, maar voor mij al een zeer waardevol onderzoek.

Deze presentatie was het moment dat een nieuwe hobby werd geboren. Het duurde nog eens 5 jaar voordat ik mijn account op MyHeritage aanmaakte en nog eens 4 jaar voordat ik daadwerkelijk de zoektocht doorzette en de gedigitaliseerde archieven door begon te spitten.

Advertentie


Een nieuwe reis

Ik ben nu 12 generaties verder, zit in de beginjaren van de 17e eeuw en ben geweldige verhalen, hartverscheurende verhalen, en bijzondere verhalen tegen gekomen. Ik begon mee te voelen met voorouders die ik nooit heb gekend. Ik heb uitgezocht hoe ze leefden, nieuwsberichten uit hun perioden bekeken en over historische gebeurtenissen gelezen die plaatsvonden in hun levens. Stukje bij beetje leerde ik waar ik vandaan kom, en daarmee ook wie ik ben, zowel gevormd door het verleden als door mijn eigen keuzes en de tijd waarin ik leef.

De zoektocht is nog lang niet klaar, maar ik wil je graag meenemen in wat ik heb gevonden en mogelijk nog zal vinden. Wellicht zijn er andere die mij kunnen helpen bij het vinden van bepaalde puzzelstukjes of kan ik andere helpen bij het plaatsen van missende fragmenten.

Een kalkoen met poten

De moeder van mijn docente wilde nu toch ook wel erg graag weten waarom haar moeder altijd de poten van de kalkoen haalde en besloot het gewoon te vragen. Haar moeder antwoordde: ‘Ach, dat was vooral een praktische oplossing. We hadden vroeger niet zo’n grote oven en de kalkoen paste er alleen in als ik de poten verwijderde.’

Het gezin bleef daarna ieder jaar kalkoen eten. Nu mét poten.